Kell egy csapat

Hogyan legyen hatékony a csapatmunka? Jótanácsok.


Vegezzünk bármilyen munkát, dolgozzunk bármilyen területen, az esetek döntő hányadában azzal kell szembesülnünk, hogy az adott célkitűzést egyedül nem tudjuk megvalósítani, ahhoz több ember koordinált együttműködésére van szükseg. Csapatmunkára.

A csapatmunka több mint emberek közös munkavégzése az adott cél érdekeben. Csapatról akkor beszélhetünk, ha a csapattagok valamilyen közösen elfogadott - még jobb esetben közösen kidolgozott es elfogadott - szabályok szerint végzik a feladataikat valamilyen stratégia mentén.

A sikeres együttműködéshez nem elég az egyéni tehetség, a hozzáértés vagy egy jó vezető megléte. A csapattagoknak - a vezetőt is beleértve - be kell látniuk hogy egymás nélkül a cél nem elérhető.


1. Világos célkitűzés

A kitűzott cél a csapat minden tagja számára érthető es világos legyen. A cél elérése érdekében  teendő erőfeszítések mellett mindenki legyen elkötelezett.


2. Bizalom

Nem mindenki született csapatjátékosnak. Ezért a csapatnak létre kell hoznia egy olyan kommunikációs környezetet ami megerősíti a csapattagokban az egymás iránti bizalmat. A csapattagok ismerjék meg egymás erősségeit, gyengéit.


3. Őszinteség, nyíltság

A legfontosabb alapkő talán az őszinte kommunikáció. A csapattagok elmondjatják a véleményüket, illetve meghallgatják mások vélemenyét. A felmerülő kérdéseket a lehető leghamarabb felteszik és megvitatják.


4. Vita és kreativitás

A hatékonyság szempontjábol nagyon fontos hogy mindíg legyen újító szándék. Ehhez feltétlenül szükséges hogy a csapattagok nyíltsággal forduljanak az esetleg szokatlan javaslatok felé, probáljak meg empátiával kezelni egymás vêleményét, tudjanak egy-egy ötlettel mit kezdeni, tudják a nézőpontokat közelíteni.


5. A döntések támogatása

A csapatmunka azért nem teljes demokrácia. Sokszor egyes csapattagok vagy a csapat vezetője hoz meg egy-egy felelős döntést - amit ideális esetben vita előz meg. Mivel a csapat döntései meghatározóak a cél eléréséhez vezető úton, fontos hogy a döntést meghozó csapattag érezze a csapat támogatását, azt hogy mindíg számíthat a társaira.


6. Visszatekintés, önvizsgálat

Senki sem tökéletes, mindig lehet mindent jobban csinálni. Fontos hogy a csapat időről időre visszatekintsen, megivzsgálja saját stratégiáját, normáit, elvárásait önmagával, és a csapattagokkal szemben. Fontos hogy ezek a felülvizsgálatok közösen történjenek, és épitő jellegűek legyenek. A felülvizsgálatok nem tűnhetnek el "nyomtalanul". A konlkúzió épuljön be a csapat normái közé.


7. Eredmenyék folyamatos mérése

A célkitűzés eléréséhez gyakran rögös út vezet. A projekt menedzselése szempontjából kritikus a megfelelő technikai háttér megléte. Nagyon fontos tudni pontosan hol is tartunk a célhoz veleztő úton. Tervezést és követést segítő eszközök, online feladatkezelő rendszerek, kommunikációs eszközök széles skálája segítheti a csapatot a cél elérésében.


Konklúzió

A fentiek alapján elmondhatjuk hogy a sikeres és hatékony csapatmunka elsősorban a fejekben dől el. A jó szakemberek mellet szükségünk van megfelelő szervezettségre is, amely figyelembe veszi és ki is aknázza az egyének erősségeit.

Persze a csapat műkodéséhez specifikált technikai hátter biztosítása ugyancsak fontos, de erről egy későbbi bejegyzésben ejtek szót.

2019, Október 18, Péntek

Feiszt Tamás

További cikkek

Nem csak COVID-19 alatt 2020, április 24, Csütörtök

Gondolataim a hatékony távmunkával kapcsolatban

Elindult a TodoHunter 2019. Május 10. Péntek

Todo Hunter online feladatkezelő program. A siker záloga a hatékony kommunikáció!